top of page
No tags yet.

SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Kaj z njo?

"Fitball" žoga je poznana vsem. Večinoma jo poznamo za sedenje, mogoče pa jo kdaj uporabimo za izvajanje trebušnjakov. Priznam, da se nikoli nisem pretirano ukvarjala z njo. Zdela se mi je dolgočasna in egoistično sem mislila, da to ni zame. Doma imamo 2 žogi in je nikoli ne uporabljamo. Po brskanju na spletu mi je postala vse prej kot »brez vezen« pripomoček. Našla sem ogromno vaj in prepričana sem, da lahko z njeno pomočjo dosežemo dober rezultat.

Žoga pripomore k povečanju mišične moči, za izboljšanje ravnotežja, koordinacije in telesne drže. Je odličen trening za izboljšavo cirkulacije, proti celulitu ter napetosti v mišicah.

Pri izvajanju vaj na žogi je potrebno doseči ravnotežje in prav zaradi tega deluje celo telo, tudi tiste mišice ki pomagajo stabilizirati trup.

Dobre koordinacije in kondicije pa ne moremo doseči brez stabilnega trupa, ki pomaga obvladovati gibe hrbtenice in medenice. Fitball žoga skrbi za ohranjanje pravilne drže, za kakovostnejše gibanje okončin, preprečevanje poškodb ter optimalno porabo energije pri vseh telesnih dejavnostih, kjer je treba koordinirati večje število mišičnih skupin. Zaradi tega je večja tudi poraba kalorij.

Dobro je, da vaje ves čas spreminjamo in stopnjujemo intenzivnost, saj se telo v nasprotnem primeru hitro privadi na določene gibe in zaradi tega več ne napredujemo.

Pri izvajanju vadbe s tovrstno žogo je pomembno, kako veliko žogo izberemo - glede na našo višino.

Veliko žogo ali “fitball”, uporabljajo vrhunski športniki, rekreativci, otroci in tisti na rehabilitaciji, kot vsestransko uporaben pripomoček za krepitev telesa. Vse bolj pa je priljubljena tudi ob vsakodnevni telovadbi in pilatesu. Z žogo si lahko pri nekaterih vajah pomagamo, pri večini vaj pa si vadbo otežimo, zaradi česar je lahko taka vadba še učinkovitejša, npr. v kombinaciji z utežmi.

Fitball žoga je primerna za vse. Dojenčke, otroke, odrasle in starostnike. Nosečnice pa jo lahko uporabijo tudi v porodni sobi.

Uporabo žoge priporočajo fizioterapevti in delovni terapevti, kadar imajo otroci težave pri razvoju abdominalnih mišic.

Kaj pa je še boljše od vsega tega?

Da je cenovno dostopna vsakomur, je večnamenska, ne zavzame veliko prostora, z njo lahko treniraš doma, ponuja ti ogromno možnosti za vadbo, poleg tega pa, tudi če se ti kdaj ne ljubi, lahko vseeno narediš nekaj malega zase.

Jaz si absolutno sestavim in zapišem trening s "fitball" žogo!

Nekaj izvedb vaj na "fitball" žogi: (vir: pinterest)

null

bottom of page