top of page
No tags yet.

SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Sanjaj...

Si bil/a danes aktiven/a, si naredil/a nekaj zase? Si poskrbel/a za gibanje, zdravo prehrano in dovolj popite tekočine? Se počutiš boljše? Imaš več energije? Verjetno da, vendar si vseeno utrujen/a. Prijetno utrujen/a. Kako pa skrbiš za svoj spanec? Se kdaj vprašaš če spiš dovolj?

Na to žal pozabimo. Vemo samo, da zjutraj težko vstanemo in da večinoma nismo naspani in spočiti.

Spanec je nujno pomemben za telesno pripravljenost.

Redna telesna vadba dokazano preprečuje nastanek najpogostejših zdravstvenih težav današnjega časa, med drugim pomaga tudi pri nespečnosti.

In obratno, dober spanec poskrbi za boljše rezultate in zdravje športnika.

Telesna rast in regeneracija tkiv se namreč dogajata samo med počitkom in spanjem, nikoli med treningom ali drugo telesno aktivnostjo. Obnova in gradnja novih tkiv oziroma regeneracija pa je ena od treh najpomembnejših spremenljivk za uspešen razvoj športnika. Nenaspano telo slabše predeluje in izkorišča glukozo, pojavi se sindrom pretreniranosti, razvijejo se bolezni, imunski sistem oslabi... Med kakovostnim spanjem pa si mišice odpočijejo in se sprostijo, telo se regenerira in je lahko naslednji dan pripravljeno za nove psihične in fizične napore.

Najboljši počitek je nočni spanec. Že davno nazaj so rekli, da je staro kmečko pravilo: 'Ura spanja pred polnočjo je vredna toliko kot dve uri po polnoči'.“

Posledic pomanjkanja spanja je veliko: zmanjšana bistrost uma, razdražljivost, nezmožnost koncentracije, učenja, slab spomin, nezmožnost odločanja, glavobol, upočasnjenost, težave s krvnim pritiskom, debelostjo, zmanjšana odpornost, povečane okužbe (prehladi, gripe, porast telesnih vnetij), srčno-žilna obolenja, vnetne črevesne bolezni, diabetes, demenca, hormonska neravnovesja, genske nepravilnosti, depresija, več nesreč z avtom, rak itd.

Vadba ali druga športna aktivnost pa tik pred spanjem pospeši krvni obtok, zato je priporočljivo da se le ta konča najmanj dve uri pred spanjem.

Zlata pravila za regeneracijo in pomladitev so:

  • zdrava, beljakovinska večerja

  • vroča kopel

  • čimprej v posteljo

  • ugasni tv, mobitel, računalnik

  • sprosti se

  • ... in imej prijetne sanje...

... Ker ....

"O čemer lahko sanjaš, lahko tudi uresničiš!" (Walt Disney)

bottom of page