top of page
No tags yet.

SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Potica

Le kje se v teh prazničnih dneh ne znajde potica? Najboljše so seveda od naših babic, moj najljubši recept za praznično potico pa je brez moke in sladkorja. Recept sem našla na www.topfitmama.eu. Sama ga priredim tudi malo po svoje, glede na sestavine, ki jih imam doma. Sam postopek ni težak in zahteven.

Sestavine za testo:

250g rikote 2 jajci 75g stopljenega masla 25g indijskega trpotca 80g fino mlete mandljeve moke 70g mletih mandljev 5-6 žlic Sukrin ½ pecilnega praška

Postopek: V posodi z električnim mešalnikom premešamo mokre sestavine, nato jim postopoma dodajamo suhe sestavine. Indijski trpotec dodamo na koncu. Testo mora biti gnetljivo in ne preveč lepljivo. Testo pustimo počivati nekaj časa v hladilniku.

Sestavine za orehov nadev:

300 g orehovih jedrc

5-7 žlic Sukrin gold 50 g stopljenega masla 1 dl vode 0,3 ruma 1 vanilij aroma žlica limoninega soka

Postopek: Orehova jedrca zmeljemo v multipraktiku tako, da jih je del zelo fino zmlet del pa zrnast (zaradi teksture) ter jim primešamo Sukrin. Vodo zavremo. Ko zavre primešamo rum, aromo vanilije in limonin sok. Še vrelo prelijemo preko orehov in Sukrina ter dobro premešamo.

Drugo: 1-2 rumenjaka za premaz Nadaljnji postopek: Ko je nadev pripravljen, testo v hladilniku pa ohlajeno (30-60 minut), vzamemo testo iz hladilnika in ga razvaljamo. Najbolje je, če valjamo med dvema plastema peki papirja ali kuhinjske folije, če nas skrbi, da se bo prijemalo. Razvaljamo približno na velikost velikega pekača. Odstranimo zgornji peki papir. Lahko obrnemo in odstranimo tudi spodnji, da se pri zavijanju ne bo lepilo (seveda ga pustimo pod testom). Testo premažemo z nadevom čez 4/5 površine. Tam kjer se bo valj zaključil, ko bomo potico zavili naj ne bo nadeva, da bo čim manj pogledalo ven. S pomočjo spodnjega peki papirja testo tesno zvijemo (lahko po dolžini ali širini). Priporočam po dolžini, da bo valj daljši in lepše se bo peklo. Izberemo ustrezno dolg pekač (ali dva manjša), obložimo s peki papirjem in damo potico vanj.

Pečemo na 160-170 °C približno 40-45 minut. Po 20 minutah peke površino potice nežno premažemo z rumenjakom in pečemo do konca.

Pečeno potico pustimo da se ohladi kar v pekaču. Razrežemo in postrežemo lahko isti dan ali naslednjega, ko bo vse skupaj še bolj kompaktno.


bottom of page